Gastblog

Alaska; Natuur en historie

Hoewel Alaska, zowel de regio als de bestemming, al langer bij ons in de belangstelling stond, heeft het toch nog jaren geduurd voor we uiteindelijk besloten om de gok te wagen en dit land van de middernachtzon als reisdoel te kiezen. Door de ruigheid en onontslotenheid van het gebied zouden we genoodzaakt zijn om te gaan kamperen en juist dat trok ons aanvankelijk niet zo erg aan. Het kamperen op zich is in onze ogen wel sportief en staat dicht bij de natuur. Toen troffen we in de brochure van reisorganisatie Djoser een aanbod aan van een reis door Yukon en Alaska waarbij wij alleen voor de slaapzakken hoefden te zorgen. Slaapzakken wegen tegenwoordig nog geen kilo, dus we waren direct verkocht. We zouden naar Alaska gaan dit jaar. Echt veel voorbereidingen hoefden we niet te treffen. We moesten alleen zorgen voor een goede lichamelijke conditie en gepaste kleding. Jos surfte op het internet voldoende informatie bij elkaar om te weten wat we te zien zouden krijgen. Aangezien we wat vakantiedagen betreft in een ruim jasje zitten, boekten we een week verlenging om de omgeving van Vancouver en de Rockies te verkennen. Vluchten volgden we vanaf Amsterdam Schiphol Airport via een Vliegtuig Volgen website. Vliegtickets kan je uiteindelijk gemakkelijk bij cheaptickets.nl boeken. In een uithoek van Noord-Amerika ligt het haast legendarische Alaska. Deze staat liet men lange tijd links liggen, te ver, te onbekend, te afgelegen. Totdat er goud werd gevonden. Rusland verkocht Alaska in 1867 aan de Verenigde Staten voor nog geen 5 cent per hectare. Daar werd aanvankelijk niet al te positief op gereageerd. Het werd vooral gezien als een dwaze overname. Wat moest je nu met zo’n nutteloos, ontoegankelijk gebied? Men kon toen nog niet vermoeden dat de aankoopsom een schijntje zou zijn vergeleken bij wat de staat uiteindelijk opleverde. Niet lang daarna werd er in de aangrenzende Klondike regio in Yukon en verspreid over Alaska goud gevonden. Het edelmetaal trok een bonte stoet aan gelukszoekers naar het noorden. Zowel Alaska als Yukon veranderden ineens tot een baken van hoop. In Anchorage werd goud opgegraven, maar de stad werd al snel verdrongen door andere plekken waar nog meer bo­demschatten in de grond bleken te zitten. Met dollartekens in hun ogen trokken de pioniers verder. Als havenplaats en hoofdkwartier van de Alaska Railroad bleek Anchorage wel heel geschikt. Het werd ook de start van de Iditarod-mars. Om de goudzoekers van voedsel, medicijnen en post te voorzien werden hondensleden ingezet. Zij trokken dagenlang vanuit Anchorage door de barre ijskoude naar de goudmijnen diep in Alaska. Er werden steeds nieuwe mijnen aangeboord. Zo verplaatste de aandacht zich naar Fairbanks. Onder het motto ‘work hard, play hard, drink hard’, ontstond een heel eigen cultuur die vandaag de dag duidelijk aanwezig is. Fairbanks werd het hart van de ‘last frontier’. In dezelfde periode brak ook de goudkoorts uit in de Yukon, Canada. Nabij Dawson City trof men het edelmetaal aan in de Klondike-regio. Dit leidde tot de legendarische Klondike Goldrush en Dawson City werd overspoeld door goudzoe­kers. Het ironische is dat de pioniers van weleer nauwelijks oog hadden voor het verbluffende landschap van onder meer Denali National Park en de immense gletsjervelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *