Algemeen

Wat is een visum precies?

goedkoop parkeren eindhoven airport
Voor heel wat landen in de wereld geldt dat ze niet zomaar eindeloos hun grenzen open willen stellen voor iedereen die het land in kwestie wil bezoeken. Dit bezoek kan bovendien zowel een recreatief als een zakelijk karakter hebben. Voordat u af gaat reizen naar een bepaald land is het dan ook altijd belangrijk om na te gaan of u verplicht bent om een visum aan te vragen of niet. Is dat het geval? Dan zult u goed willen controleren wanneer en hoe u deze dient aan te vragen en welke kosten dat (eventueel) met zich meebrengt. Wilt u graag alles te weten komen over het aanvragen van een visum voor een bepaalde (vakantie)bestemming? Dan is het zonder meer een aanrader om de onderstaande informatie even door te nemen.   

Wat is een visum?

  Een visum kan het best worden omschreven als een officiële toestemming om naar een bepaald land te reizen en er te verblijven. Een visum wordt altijd uitgereikt door het land waar de reiziger in kwestie heen gaat reizen. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat het land in kwestie kan controleren wie er allemaal haar grondgebied betreedt. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een visum in de praktijk altijd over bepaalde, concrete eisen en verplichtingen beschikt. Dit betekent onder meer dat een visum steeds slechts voor een beperkte periode wordt toegekend. Voor het standaard toeristenvisum geldt bijvoorbeeld veelal een geldigheidstermijn van 90 dagen.   

Wat is een ‘visum run’? 

  Wanneer mensen gedurende een langere termijn in een bepaald land willen verblijven dan het toeristenvisum toelaat is het mogelijk om een zogenaamde ‘visum run’ te doen. In dit geval verlaat de toerist in kwestie kort het land om vervolgens meteen het land terug te betreden. Een klassiek voorbeeld op dit vlak zijn de Verenigde Staten en Canada. Om dergelijke praktijken te ontmoedigen hebben verschillende landen er voor gekozen om speciale acties te ondernemen. Zo laat Thailand een visum run slechts twee keer per jaar toe.  

Kunnen de regels van een visum veranderen?

  De regels die worden verbonden aan een visum aanvragen zijn altijd aan wijzigingen onderhevig. Heeft u dus met andere woorden enkele jaren een vakantie geboekt naar een bepaald land en gaat u er vanuit dat de visumregels nog steeds gewoon dezelfde zijn? Dat is best gevaarlijk. Visum regels kunnen continue veranderen waardoor het altijd een must is om dit even te controleren voordat u een nieuwe vakantie boekt.   

Een visum aanvragen Amerika, verplicht of niet?

  Het is algemeen bekend dat Amerika over een zeer strikt visumbeleid beschikt. Dit visumbeleid geldt echter niet voor Nederlanders en Belgen. Zij kunnen namelijk afreizen naar de Verenigde Staten en de overzeese Amerikaanse gebieden onder het zogenaamde ‘Visa Waiver Program’. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is de zogenaamde ‘ESTA’ aanvragen. Let wel,  deze aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te worden ingediend. Heeft u een nieuw paspoort ontvangen of is uw voorgaande ESTA-reistoestemming verlopen? In dat geval zult u genoodzaakt zijn om een nieuwe ESTA-aanvraag in te dienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *