Algemeen

Wandelschoenen

Wandelschoenen zijn een absolute must voor iedereen die van plan is lange wandeltochten te maken. Of je nou een vierdaagse gaat lopen of op vakantie door de bossen loopt. Bij het kopen van wandelschoenen moet je rekening houden met veel dingen. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal van de schoenen. Het oog wilt ook wat hebben dus je wilt schoenen hebben die er leuk uit zien. Dit maakt dat het kopen van wandelschoenen geen makkelijke opgave is. Er wordt dan ook geadviseerd rustig je tijd te nemen en goed na te denken over je keuzes. 

Het terrein

Het terrein waar je op gaat wandelen is erg belangrijk. Dit maakt vooral in welke categorie je de wandelschoenen koopt. Er zijn namelijk verschillende soorten categorieën wandelschoenen. Deze categorieën zijn vooral onder te verdelen door hoge en lage schoenen. Voor vlakke en niet ruige terreinen kunnen het best schoenen gebruikt worden in categorie A. Stevigheid heeft niet de hoogste prioriteit maar flexibiliteit en gewicht wel. Juist dit is het voordeel van een categorie A schoen. Voor onverharde wegen zoals in het bos zijn schoenen uit categorie B het meest gangbaar. Deze schoenen zijn nog steeds redelijk licht maar zijn gemaakt tot de enkel. Hierdoor biedt de schoen meer stevigheid en word kans op het verzwikken van bijvoorbeeld enkels sterk afgenomen. Voor ruige terreinen zoals bergen en rotsen zijn schoenen uit categorie C en D het meest geschikt. Deze stevige schoenen zijn gemaakt van dik materiaal en hebben een stugge zool. Ook zijn deze lekker warm zodat er in koude omstandigheden goed gewandeld kan worden. Dit is van uiterst belang want bij koude voeten kunnen vervelende complicaties optreden. Het is zelfs zo dat er uitvalsverschijnselen kunnen optreden bij extreem koude voeten, dit is een gevolg van een verslechterde doorbloeding. 

Wel of geen waterdichte schoenen

Het is verstandig om na te gaan in welk klimaat je de schoenen wilt gebruiken. Hierbij is het belangrijkste of er sprake is van een regenachtig klimaat of plekken waar je door het water moet lopen. Grofweg zijn er twee keuzes namelijk waterafstotende schoenen of waterdichte schoenen. Waterdichte schoenen zijn voorzien van materiaal welke een waterdicht membraan hebben. Gore-tex is een voorbeeld van dit materiaal. Waterafstotende betekent dat water langs het materiaal heen loopt, bij kleine regenbuitjes kom je hier meer weg maar bij extremere buien helaas niet. Het is erg belangrijk om voor waterdichte schoenen te kiezen indien er kans is op veel regen of een waterachtig gebied. Natte voeten is het laatste wat je wilt hebben tijdens een wandeltocht, je krijgt koude voeten, blaren en voeten kan zelfs voetschimmel ontstaan. 

Zoek advies

Zoek advies bij het kopen van de juiste wandelschoenen. Ga daarom na een gespecialiseerde winkel. Deze winkels verkopen wandelschoenen in allerlei merken. Dit maakt dat er een ruim assortiment beschikbaar is. De medewerkers kunnen je adviseren over verschillende soorten schoenen. Koop dus niet zomaar een schoen op het internet omdat deze in de uitverkoop is of er leuk uit ziet. In winkels kun je de schoenen passen en hebben ze vaak verschillende terreinen nagebootst om de schoenen te testen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *