ReistipsReisverhaal

Een bijzondere stedentrip naar Lviv, Oekraïne

Het ligt misschien niet voor de hand op dit moment, maar Oekraïne is een geweldige bestemming voor een stedentrip. Ver van de onrust in het Oosten ligt Lviv, een stad met Duitse, Poolse, Russische en typisch Oekraïense invloeden die garant staat voor mooie dagen. Lviv is een middelgrote stad met een oud centrum dat niet onder doet voor de bekendere Europese steden als Praag of Antwerpen. De stad heeft een rauwe kant die je niet snel tegenkomt in de door toeristen platgelopen bekendere steden in Europa. Lviv is met een directe vlucht vanaf Schiphol bereikbaar voor een prijs van € 60 tot € 200 voor een enkele reis, afhankelijk van het seizoen.

Lviv: rauwheid gecombineerd met schoonheid

Lviv is op zijn zachtst gezegd een opvallende stad in Oekraïne. Van alle steden in Oekraïne is Lviv waarschijnlijk het meest Europees, mede door een lange geschiedenis waarin ook (West-)Europese landen de macht hadden. Het beeld in Lviv wordt gedomineerd door oude Russische Lada’s, afgewisseld met een typisch West-Europese architectuur en zelfs oude gebouwen met Duitse benamingen. De stad is het beste te vergelijken met een typische Europese hoofdstad, maar dan enkele tientallen jaren geleden toen het toerisme nog niet de overhand had. Veel straten zijn van kasseien, wat sfeervol is, maar ook écht authentiek. De staat van de wegen is niet overal goed. De gebouwen zijn soms mooi en klassiek, maar soms ook koud en van typische Sovjet-makelij. De combinatie van schoonheid en ruwheid geeft de stad een rauw karakter, wat erg interessant is om te ontdekken.

Taal, prijzen en verblijf

Slechts een klein deel van de Oekraïense bevolking spreekt Engels, zelfs in grote steden als Lviv. Dit kan het wat lastiger maken om in één keer de weg te vinden. Hier staat tegenover dat de meeste inwoners maar wat graag willen helpen, zeker omdat de stad, net als de rest van West-Oekraïne veelal Europees gezind is tijdens het huidige conflict in de regio. De prijzen in Lviv zijn laag, erg laag. De prijzen liggen zelfs in de meest toeristische cafés en restaurants ver onder de gemiddelde Nederlandse prijzen. Reken erop dat je voor enkele euro’s een volwaardig driegangendiner kunt krijgen in Lviv. Het eten is lekker, maar meestal ook vettig, enigszins vergelijkbaar met de Hongaarse keuken. Accommodatie vind je door heel Lviv. Houd er wel rekening mee dat een driesterrenhotel in Oekraïne niet gelijkstaat aan een driesterrenhotel in Nederland. Hou je van comfort, dan doe je er goed aan een hotel van vier of zelfs vijf sterren te boeken. Over het algemeen zijn de prijzen ook hier nog relatief laag voor westerse maatstaven.

Een gedachte over “Een bijzondere stedentrip naar Lviv, Oekraïne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *