Algemeen

Een stedentripje naar Krakau

De hoofdstad van Polen is Warschau, maar eigenlijk ligt Warschau al jarenlang in de schaduw van Krakau. Waar Warschau met name een rauw imago heeft, is Krakau juist een lieflijke stad vol sfeer en gezelligheid. Hoewel ook Warschau haar charmes heeft, is het imago van Krakau niet zo maar ontstaan. Gelegen rond een groot centraal plein bruist de stad dag en nacht. De vele cafeetjes, restaurantjes en clubs zorgen ervoor dat er dag en nacht iets te beleven is. Niet alleen is de gezelligheid in de stad groot, ook de architectuur laat zeker niet te wensen over.

Stedentrip naar Krakau boeken

Vanuit Nederland kan er zowel vanaf Schiphol als vanaf Eindhoven direct naar Krakau gevlogen worden. Soms zijn er goedkopere connecties mogelijk via Warschau en een trein. Hou er echter rekening mee dat de trein van Warschau naar Krakau ongeveer 4 uur in beslag neemt zonder eventuele vertragingen en niet zo comfortabel is als de trein in Nederland. Vanaf het vliegveld van Krakau ben je binnen een half uur op het centrale station van de stad. Dit station bevindt zich net buiten het oude centrum en is op loopafstand van een groot deel van de hotels en hostels in de stad.

Het oude Krakau te voet ontdekken

Krakau is met ruim 750.000 inwoners de tweede stad van Polen en één van de oudste steden van het land. Waar Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet is verwoest, is het oude centrum van Krakau grotendeels gespaard tijdens de oorlog die Polen zo zwaar trof. Naar schatting bestaat de stad al ruim 1300 jaar. Deze rijke geschiedenis is overal in de stad terug te vinden, van oude kerken en handelshuizen tot archeologische vondsten die regelmatig in en rond de stad gedaan worden. Het oude centrum van de stad is gemakkelijk met de voet te ontdekken. Een aanrader is de gratis wandeltocht die twee keer per dag gratis vertrekt voor de grote kerk op het centrale plein. Deze tocht brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de steden en geeft je bovendien informatie over wat je ziet. De rondleidingen worden gegeven door jonge, enthousiaste Polen die prima Engels spreken en ontzettend veel kennis hebben van zowel de stad zelf als de Poolse cultuur.

Krakau: goedkoop – als je weet waar je zijn moet

Polen is voor Nederlandse begrippen erg goedkoop. Hoewel het land zich razendsnel ontwikkeld en hierdoor ook duurder wordt, liggen de prijzen vrijwel overal nog 20-30% onder de Nederlandse prijzen. Dat geldt niet voor de restaurants en winkels op de meest toeristische punten. Vanzelfsprekend betaal je hier een toeristische prijs voor het eten. Hoewel ook hier de prijzen nog niet exorbitant hoog zijn, vind je goedkopere eetgelegenheden in de zijstraatjes. Hetzelfde geldt voor uitgaansgelegenheden en excursies die geboekt kunnen worden. Een excursie boeken bij één van de vele stalletjes op de meest toeristische punten is doorgaans duurder dan bij één van de minder grote bureaus. Over het algemeen heeft men bij hostels en hotels genoeg kennis om je te wijzen op de beste plekken en excursiebedrijven. Met een dergelijk bureau kan bijvoorbeeld het vernietigingskamp Auswitsch of de zoutmijnen bezocht worden – beide aanraders bij een bezoek aan Krakau.

Een gedachte over “Een stedentripje naar Krakau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *