Algemeen

Reisdagboek in geluid

Iedereen maakt foto’s op vakantie, en film is tegenwoordig ook voor iedereen binnen handbereik. Maar film en foto’s zijn heel “luie” opnames. Je kunt achterover zitten en ze bekijken vanuit je stoel thuis en hoewel ze een impressie geven van de sfeer, het vakantiegevoel écht terughalen doen ze vaak niet. Wil je de afstand wegnemen en door tijd en ruimte terugreizen naar je vakantietijd? Maak dan eens geluidsopnames!

Ik kreeg de tip van iemand die normaalgesproken juist heel veel bezig is met beeld: van huis uit fotograaf, nu vormgever. Op zijn eerste vakantie met zijn lief samen, had hij nog geen fototoestel. Wel hielden ze een reisdagboek bij, en maakten ze geluidsopnames met een simpele walkman. Het zorgde voor een heel intens verslag van de vakantie, een document van herinneringen. En een belevenis die opnieuw kon worden beleefd, in plaats van teruggekeken in retrospect.

Met geluid vang je vaak veel meer dan met een foto of met film. Geluid heeft een heel ander kader, een veel grotere radius. Met een geluidsopname vang je de subtiliteiten, zonder in te zoomen op het opvallende. De totale sfeer, in plaats van de fotomomentjes. En het enige dat je nodig hebt is een memorecorder, liefst met stereo-opnamemogelijkheid, maar dat laatste hoeft niet eens. Zet hem aan om de geluiden van een Phoenix web design company markt te vangen, een gesprek in een auto, de krekels bij zonsondergang, het geluid van de wind, kinderen aan zee. Vang de herinnering. Heel bijzonder.